Послание към Колосяните

0

От днес започваме четенето и изучаването на посланието на апостол Павел към Колосяните. Всяко от по-големите послания на апостолът има в себе си по една централна тема. За посланието към Римляните това е оправдание чрез вяра; в Посланието към Ефесяните е мистичният съюз на Христос и Неговата Църква; към  Филипяните това е радостта от израстването…

Послание към Колосяните

Послание към Колосяните

От днес започваме четенето и изучаването на посланието на апостол Павел към Колосяните.
Всяко от по-големите послания на апостолът има в себе си по една централна тема. За посланието към Римляните това е оправдание чрез вяра; в Посланието към Ефесяните е мистичният съюз на Христос и Неговата Църква; към  Филипяните това е радостта от израстването в Христос, а в това послание е достойнството и  достатъчност на Исус Христос, като Посредник и Глава на цялото творение и на Църквата.
Това е и  урокът, който и ние трябва да научим от прочита ни на посланието към Колосяните.

Христос, Който трябва да изповядваме на всяко място и на всеки човек, трябва да бъде издигнат не само като съвършеният човек, нито само кроткият страдалец, но и като Създателя на цялото творение и неговият единствен Господ!

Плитки и опростени са представите ни за Христос, ако за нас Той е само Изцелител, Снабдител и Спасител. Още в първа глава апостолът заявява, че Исус Христос, Синът Божи  е „образ на невидимия Бог, първороден преди всяко създание“(ст.15).
Той е Творецът – „чрез Него бе създадено всичко, което е на небесата и на земята, видимото и невидимото. (ст.16)
Той е и Върховен Авторитет и Владетел. Нему са подчинени „престоли или господства, било началства или власти, всичко чрез Него и за Него бе създадено“ (ст.16) 

Той е и Вседържателя! „Той е преди всичко, и всичко чрез Него се сплотява.“ (ст.17) Нищо от създанието не би продължило да съществува, ако Той не го поддържа и управлява!

Исус Христос Единствения основател, пазител, водач и „главата на църквата“! (ст.18) Той е Който ни е призовал, изкупил и примирил за да бъдем едно тяло, осветено чрез Него, съединено чрез Него и успешно, само чрез Него! Той е съвършеният наш Господ, Обединител, образец и водач във всичко!
Той, Който е началото, първороден от мъртвите, за да има първенство във всичко. Защото Отец благоволи да всели в Него съвършената пълнота.“(ст.18)

Само и единствено чрез Христос ние сме спасени и примирени с Отец, защото Той първо ни примири със Себе Си, освети и направи непорочни т.е. не подвластни на греха и пороците.  

„И вас, които бяхте някога отстранени от Него и по разположение Негови врагове поради злите си дела, примири сега чрез Неговата смърт в плътското Му тяло, за да ви представи пред Себе Си святи, непорочни и безупречни“ (ст.21)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.