КОЛОСЯНИ, глава 2:2-3

0

„Сега се радвам в страданията си за вас и допълвам недостига на Христовите скърби в моето тяло заради Неговото тяло, което е църквата; на която аз станах служител по Божията наредба, възложена ми заради вас, за да проповядвам напълно словото на Бога, тоест тайната, скрита за векове и поколения, а сега открита на Неговите светии;…

КОЛОСЯНИ, глава 2:2-3

КОЛОСЯНИ, глава 2:2-3

Сега се радвам в страданията си за вас и допълвам недостига на Христовите
скърби в моето тяло заради Неговото тяло, което е църквата; на която аз станах служител по Божията наредба, възложена ми заради вас, за да проповядвам напълно словото на Бога, тоест тайната, скрита за векове и поколения, а сега открита на Неговите светии; на
които Бог пожела да открие какво е превъзходното богатство на тази
тайна сред езичниците,
тоест Христос във вас, надеждата на славата. Него
ние провъзгласяваме, като съветваме и поучаваме всеки човек с цялата
мъдрост, за да представим всеки човек съвършен в Христа. Затова се и трудя, като се боря според Неговата сила, която действа мощно в мене.
“ Кол.1:24-29

Защото желая да знаете в каква голяма борба съм заради вас, и заради онези, които са в Лаодикия, и заради онези, които не са ме виждали лично, за да се утвърдят сърцата им и, сплотени в любов, да придобият в пълно богатство съвършеното разбиране, да познаят Божията [и на Отца] тайна, тоест Христа, в Когото са скрити всичките съкровища на премъдростта и на знанието.

В целия пасаж започващ от първа глава на посланието към Колосяните, 24 стих, до 2 глава 3 стих, апостол Павел ни разкрива ТРИ ВЕЛИКИ ТАЙНИ, скрити от този свят и открити за повярвалите в Христос.
Първата е:
Църквата е тялото на Христос.
Втората тайната е:
Успешния живот на всеки вярващ е Христос във нас, Който е надеждата на славата!
И Третата, може би най-дълбоката мистерия от всички тайни е:
Приемането на всички „скрити съкровища на премъдростта и на знанието“ в Христос.

Удивително е, че тези три непознати за света тайни, са вплетени в удивителното единство заради Христос, в когото са всички атрибути на Божеството. Тези тайни са били недостъпни до явяването на Божия Син, Който дойде не само да ни изкупи от греха, но и да ни съедини в Себе си и да ни направи свое тяло на земята.

ЦЪРКВАТА Е ТЯЛОТО НА ХРИСТОС
Христос е главата, а ние повярвалите и осветени в Него, сме Неговото тяло, което обединено в едно и съществува само заради Него. Примиряването ни като отделни личности с Христос ни е примирило и помежду ни.
Ние не бихме били заедно, ако Христос не ни беше обединил!
По отделно всеки от нас е различен, чужд, неподходящ и отхвърлен от другите. Но всеобединяващата сила на Христос ни съедини във всепобеждаващо, съвечно с Христос тяло, действащо в любов и грижещо се за всяка своя част. А също така всяка част на това Христово тяло, расте съразмерно тялото и дава своя дял за живота и успеха на другите части на това тяло.

„И Той даде едни да бъдат апостоли, други пророци, други пък благовестители, а други пастири и учители, с цел да се усъвършенстват светиите за делото на служението, за назиданието на Христовото тяло; докато ние всички достигнем до единство на вярата и на познаването на Божия Син, в пълнолетно мъжество, в мярката на Христовата пълнота; за да не бъдем вече деца, блъскани и завличани от всеки вятър на учение, чрез човешката заблуда, в лукавство, по измамни хитрости; но действащи истинно в любов, да порастем по всичко в Него, Който е главата, Христос, от Когото цялото тяло, сглобявано и свързано чрез участието на всяко съединение, според съразмерното действие на всяка една част, нараства и се изгражда в любов.“ Еф.4:11-16

Всяко друго човешко обединение е изкуствено, неистинско, нетрайно и е като добре известната „СГЛОБКА“, която наблюдаваме в партиите. Още по-страшна е смесица и обединението на съюза на човеците в лъжливите сатанински религии, които обединяват хората, точно както е било сглобено чудовището на Франкинщайн – чудовище съшито от различни мъртви човешки части и извикано към живот от адските сили.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.