2 ТИМОТЕЙ, глава 3

0

МИСИОНЕРСКА ПРОГРАМА „ЖИВОТ“ „А ти си последвал моето учение, поведение, целта, вярата ми, дълготърпението, любовта, твърдостта, гоненията, страданията…“  2Тим.3:10,11 Безспорно, мисионерската школа на Апостол Павел е била успешна! За съжаление повечето „учебни предмети“, които някога той е преподавал, днес са отпаднали от програмите на библейските училища! „БИБЛЕЙСКО УЧЕНИЕ“, под една или друга форма се и…

2 ТИМОТЕЙ, глава 3

2 ТИМОТЕЙ, глава 3

МИСИОНЕРСКА ПРОГРАМА „ЖИВОТ“
„А ти си последвал моето учение, поведение, целта, вярата ми, дълготърпението, любовта, твърдостта, гоненията, страданията…“  2Тим.3:10,11

Безспорно, мисионерската школа на Апостол Павел е била успешна!
За съжаление повечето „учебни предмети“, които някога той е преподавал, днес са отпаднали от програмите на библейските училища!

„БИБЛЕЙСКО УЧЕНИЕ“, под една или друга форма се и ще се преподава винаги, но днес, този предмет е повече доктринална схоластика, от колкото възторжена декларация на истината, открита ни от Словото Божие.

Какво ще кажете за „ЖИВОТ И ПОВЕДЕНИЕ“?
Този предмет се преподава само, чрез личен пример на обучаващият. Твърде малко служители са готови да допуснат до себе си някой младок, за да копира поведението им? И с право, та нали, след това ще използва техните маниери, срещу самите тях!

А за предмет „ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ЦЕЛТА“?
Апостол Павел е следвал конкретни цели и ги е преследвал до край! „…изгубих всичко и считам всичко за измет, само Христа да придобия„(Фил.3:8);  и „на слабите станах слаб, за да придобия слабите. На всички станах всичко, та по всякакъв начин да спася неколцина.“ (1Кор.9:22); и още но едно правя, – като забравям задното и се простирам към предното, пускам се към прицелната точка за наградата на горното от Бога призвание в Христа Исуса.„(Фил.3:13,14). Следващият стих ме кара да настръхна: „И тъй, аз така тичам, не като към нещо неизвестно; така удрям, не като че бия въздуха“ (1Кор.9:26).

Колкото до предмет „ПРИЛОЖНА ВЯРА“, това е предмет непознат днес или поне така както го е живял и преподавал Павел, по системата „чрез вяра към вяра“ (Рим.1:17) .

Същата ситуацията е и с учебната практика по „ДЪЛГОТЪРПЕНИЕ„, „ТВЪРДОСТ, „ОЦЕЛЯВАНЕ В ГОНЕНИЯ и „ПОНАСЯНЕ НА СТРАДАНИЯ.  За тях Апостолът декларира следните принципи: Ние в нищо не даваме никаква причина за съблазън, да не би да се злослови нашето служение; но във всичко биваме одобрени, като Божии служители, с голяма твърдост, в скърби, в нужди, в утеснения, чрез бичувания, в затваряния, в смутове, в трудове, в неспане, в неядене,  с чистота, с благоразумие, с дълготърпение, с благост, със Светия Дух, с нелицемерна любов, с говорене истината, с Божия сила, чрез оръжията на правдата в дясната ръка и в лявата(2Кор.6:3-7)

… питам се, дали днес би имало кандидати за тази мисионерска програма?

Вие какво мислите?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.