Затворена иранска християнка

0
Затворена иранска християнка

Затворена иранска християнка

Затворена иранска християнка в „много лошо състояние“

Християнка, задържана без обвинение в Иран от 9 септември, плачела неудържимо през петте минути, в които майка ѝ беше позволена да я посети миналия понеделник, – разказа роднина.

Корпусът на гвардейците на ислямската революция арестувал Модждех Фалахи, на 36 години, приела исляма, когато тя отишла в прокуратурата в Шираз по молба на християнин, който бил арестуван предишния ден, и ѝ казал, че има нужда от документи, за да бъде освободен, съобщи Morning Star News (MSN).

Молим ви, молете се за Модждех, която е била преместена в центъра за задържане Пелак-е 100 – затвор, управляван от Министерството на разузнаването на Иран – според Сам Хосрави, зет на Фалахи.

По време на посещението в понеделник, второто от майка ѝ, Модждех плачела неутешимо и семейството ѝ е притеснено от малтретиране от страна на властите и условията на нейното задържане, каза Хосрави.

„Психологически тя е в много лошо състояние и само плаче“, каза Хосрави пред MSN.

Въпреки че срещу нея не са повдигнати обвинения, семейството ѝ вярва, че агентите на разузнаването я разпитват интензивно за информация за други християни. Роднините са особено притеснени, тъй като задържането на Модждех е продължило повече от 10 дни, което е необичайно в разследванията на повечето християнки, каза Хосрави.

„Майката на Моджде всеки ден отива в съда, за да продължи делото и моли съдията да я освободи“, каза Хосрави миналия понеделник. „Тя отиде в съда днес и след много молби съдията ѝ позволи да види Мойде.“

Роднините също са объркани от нейното задържане, тъй като Мойдех, която работи като фризьорка, не е лидер в никоя църква и е по-малко вероятно да има информация за други християни, каза Хосрави. Не ѝ е предоставен достъп до адвокат.

Преди понеделник семейството отиде няколко пъти в прокуратурата, за да поиска посещение, но успя да разговаря с Мойдех само за кратко по телефона и да я види лично веднъж за три минути. Иранските власти предложиха на членовете на семейството, включително майка ѝ, повече време за свиждане, ако я насърчат да им даде повече информация, каза Хосрави, но семейството отказа.

Роднините не са успели да определят точните условия на задържането на Мойдех, тъй като тя не може да говори открито по време на техните посещения, каза Хосрави.

„Не знаем какво точно се е случило с нея, защото е била наблюдавана“, каза той. „Притесняваме се и се чудим защо са я държали толкова дълго време.“

Роднините най-много се страхуват, че иранските власти жестоко малтретират Моджде по начин, който може да я остави психологически белязан за цял живот, каза Хосрави. Той е запознат с отношението на иранското правителство към затворените новопокръстени, тъй като е лежал в затвора заради вярата си заедно със съпругата и снаха си, по-големите братя и сестри на Фалахи.

Хосрави каза, че основната цел на задържането не винаги е наказание или дори да се събере информация, а да се пречупи затворник на толкова фундаментално ниво, че той да бъде разбит завинаги. Целта е те да бъдат принудени да се отрекат от вярата си или да се всее страх сред другите приели исляма.

„Всичко е въпрос на унижение“, – каза Хосрави, който се крие, за да избегне иранските власти. „Ще има неща в ума и сърцето им, които никога няма да преодолеят.“

НОВИ СВЕДЕНИЯ:

Щастливи сме да съобщим, че иранският презвитер, Анушаван Аведиан, е оправдан по обвиненията срещу него и е освободен от затвора Евин, където е излежавал 10-годишна присъда.

62-годишният презвитер беше оправдан по обвинението за „пропаганда, противоречаща и смущаваща святата религия ислям“ на 24 септември от Апелативния съд на Техеран.

Брат Анушаван, който е излежал една година от 10-годишна присъда, беше арестуван по време на нападение на агенти от разузнаването на частно християнско събиране в Нармак, северен Техеран, през август 2020 г.

Говорейки с приятели след освобождаването си, Анушаван беше развълнуван и доволен, като каза, че той и семейството му се справят добре.

(Източници: Middle East Concern; Morning Star News)

МОЛИТВЕНИ НУЖДИ И БЛАГОДАРНОСТИ:

* Молете се за безопасността на Модждех и всички останали християни в затвора в Иран и за тяхното освобождаване

* Молете се за майката на Модждех, която е била най-засегната от задържането на дъщеря си и е под силен натиск

* Благодарете на Бог за освобождаването на Анушаван и се молете той да може да си почине и да се приспособи към живота извън затвора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.